Éjszakai Színház a Valódi Csillagos Égbolt és Hold Fényében a Munkácsi Várban a Lux Aeterna FénySzínház előadásában

Vannak időszakok az én alkotói életemben, amikor úgy döntök, hogy ideiglenesen lemondok a mesterséges fényforrások használatáról, és visszatérek a tűz varázslatának, a lángoknak és a természetes fénykibocsátóknak a világába. Ismét régi várak felé fordítom tekintetemet. Az 1980-as évek elején az ebben az irányban tett kísérleteim a szovjet bürokrácia miatt kudarcot vallottak (itt elsősorban a Nevickei várrol van szó, ami 11 km található Ungvártól), és most, húsz évvel később, az előadás lehetősége hirtelen valósággá vált. Felkínálták nekem, hogy rendezzem meg az éjszakai előadást az ősi Munkácsi Várban, amely Kárpátalja területén található, és amint ismert, a magyarok által épült. Bár folyamatosan kételkedtem magának az ötletnek a lehetőségén, hogy egy művészeti produkcióban összekapcsoljam az elektromos fényforrásokat a természet jelenségeivel, a sors kedvezett nekem abban az augusztusi éjszakában.

2003 nyara, Munkácsi Vár, 22 óra 15 perc. Szinte egy óriás planetáriumban vagyunk… Az ég csillagokkal van teli, a hold világosan süt – tökéletes kupola, csak határtalan. Útközben “kölcsönvettem” néhány tucat sorozott katonát a helyi katonai egység parancsnokától és három színésznőt a munkácsi drámaszínháztól. Ezen a természetes kupola alatti, a város felett magasodó vár belső udvarának területén, egyszerű eszközök segítségével: zenei zajok, hangok, recitatívok polifóniája, valamint szárazalkohol-tabletták, gyertyák, miniatűr fáklyák és szikrák, amelyeket a parázsló fa széneinek felületéről fújtak szét, egyetlen élő párbeszéd nélkül, megdermesztettük a nézőt és remegésre késztettük. A nézőink szavaival ismételve, “visszafordítani a történelmet, személyesen is megélni azt, ami a 21. század magaslatából nézve sötét középkornak tűnik nekünk, érezni minden porcikájával a lelkünknek”. Freedman A. Dániel, dramaturg, rendező, fény-hang szcenográfus.

Éjszakai Színház a Valódi Csillagos Égbolt és Hold Fényében a Munkácsi Várban a Lux Aeterna FénySzínház előadásában

Az idők és korszakok találkozásánál, ahol a történelem összefonódik a jelenkorig, valóban varázslatos események történnek. Az ilyen események egyike volt az éjszakai színházi előadás a Lux Aeterna fény színházban az ősi Munkácsi Várban. Ebben az egyedülálló előadásban, amelyet csupán természetes fényforrások világítottak meg, a nézők egyedülálló lehetőséget kaptak arra, hogy elmerüljenek a múlt varázslatában a valódi csillagos égbolt és hold fényében.

A Megvalósítás Útja

Freedman A. Dániel, az előadás dramaturgja és rendezője, visszaemlékezik hosszú ideje tartó vágyára, hogy a színházi előadásokban ne mesterséges fényforrásokat használjon, hanem élő lángot, gyertyákat és természetes világítást. Sok év akadály és kétely után, 2003-ban egyedülálló lehetőség nyílt meg álma megvalósítására a Munkácsi Várban – Kárpátalja területén található műemlék épületben.

A Világítás Mint Művészet

Az előadás alapját az a gondolat képezte, hogy egyedi fényjátékot hozzunk létre, ahol a fő “szereplők” a természet elemei: csillagok, hold, tűz. Olyan körülmények között dolgozva, ahol az egyetlen fényforrások természetesek voltak, a fényművészek csapatába sikerült varázslatossá tenni az éjszakát, ahol minden fény sugár egyedi szerepet játszott.

A csapat: Kurucz Attila, Tárász Vorotnják, Szásko Kászján, fény-művészek

Az Előadás Technikája

Az előadás nem csak a színházra jellemző eszközöket használta, mint például a zene és recitatívok, hanem szokatlan elemeket is: szárazalkohol-tabletták, gyertyák, miniatűr fáklyák és szikrák, amelyeket a parázsló fa széneinek felületéről fújtak szét. Ez lehetővé tette egy egyedi légkör megteremtését, ahol a néző érezhette magát a távoli múlt részének. Kivitelező: SCENOGRAPH

A Nézők Benyomásai

A legjelentősebb eredmény a nézőkre gyakorolt érzelmi hatás volt. Sokan közülük megjegyezték, hogy az előadás lehetővé tette számukra, hogy “visszafordítsák a történelmet” és “érezzék a középkort minden porcikájukkal”. Ez valóban egyedülálló időutazás volt, ahol a fény és színház művészete egyesült, felejthetetlen benyomást hagyva.

Végül, az éjszakai színházi fény-hang előadás a Munkácsi Várban  a Lux Aeterna Fény Színház előadásában ragyogó példája volt annak, hogyan olvadhatnak össze a művészet, a történelem és a természet egyetlen egésszé, felejthetetlen élményeket és érzelmeket teremtve. Ez egy varázslatos utazás volt, amely hosszú ideig megmarad a résztvevők és a nézők emlékezetében.