Zéró Gravitáció

Gravitáció: Zéró
Az élet célja – megszabadulni a nehézségi erőtől (Kazimir Malevics, XX század eleje)

Egy másik térbe

latohatar

Egyesültem a latóhatár vonalával... S azt feloldva lesiklottam egy másik térbe, másik világba. Szerettem itt lenni. (Freedman A. Dániel, "S hirtelen megláttam önmagam" című könyvből)

Magáról az időről… megfeledkezve avagy a CsillagSzórás...
vagy ha úgy tetszik, ez egy bő óra repülés. Lebegés, vagy úszás - kinek-kinek szájíze szerint. Esetleg meditáció, amely különös, ugyanakkor a végsőkig egyszerű. Nem igényel semmilyen előzetes felkészülést azon kívül, amit magával az élettel kapunk. És amelyben a az urbanizáció a maga zajával és bűzével teljességgel felfoghatatlan. Megpróbálva mindezt összegezni, lassan észrevétlenül megfeledkezünk magáról az időről. Életünk egyik, (nekünk úgy tűnik) legfontosabb tényezőjéről. Mily különösen hangzik, amely zavarja életünket. Kiegyensúlyozottan élni – azt  jelenti, boldogan élni. Itt nincsenek órák, amik mindenhol követnek bennünket. Akár a karunkon, az utcán, a háztartásban, a számítógépek monitorán, a mobiltelefonokon és televíziós készülékeken. Itt hiányzik az óra fogalma mint olyané. A planetáriumi kupola huszonöt méteres gyűrűjének merev konstrokciójában mindazonáltal megnyílunk. Maradéktalanul feloldódunk az itt örökké uralkodó éjszaka csillagszórásában. Teljesen elfeledve azt, hogy két lábunkon érkeztünk ide. Ezt az első látásra különös világot a mai divatkövetők könnyedén virtuálisnak, „háromdésnek” vagy valami hasonlónak nevezik. Pedig ez a legvalódibb világ, ami csak létezik. Csak már megfeledkeztünk róla a bonyolult kis közegünkben, mely annyira átitatódott fojtogató technokratizmussal.
Legyenek biztosak benne, unatkozni nem fognak! És nem kell a gyógyszertárba sem szaladgálni méregdrága készítményekért. Amelyek – ha hinni lehet a tájékoztató szövegének – segítenek  leadni a felesleges súlyt, megszabadulni a stressztől, stb. Itt önök mindenféle tabletta és instrukció vagy bármi egyéb nélkül súlytalanok lesznek. Tehát tökéletesek! És ezzel együtt teljesen elégedettek önmagukkal. Csak foglajanak helyet… 

go-laser-dome


Lux Aeterna Színház produkciók 1982-2o19

repertoire-lux-aeterna


Lux Aeterna Színház kulisszatitkai
...egy gépezet. Úgy néz ki, mintha Garin mérnök hiperboloidja ötvöződött volna egy csöves erősítővel, melyet egy rádióamatőr konstruált úgy 1972-ben. A készülék belsejében több lézer van. Ezzel el is tekinthetünk a műszaki részletektől, az iskolai fizika vagy a “diffrakció” és “interferencia” szavak ismerete semmit sem magyaráz meg. Mégpedig azért nem, mert a “Tejutak megrészegülése” c. elöadás – ez maga a Kozmosz.

Néhány száz zseblámpa

A modern fény-lézer-hang-technika lehetőségei megelőzik annak általános felhasználását. Még a legdrágább show-műsorokban is a lézert, fény-vetítést csak primitív ingerkeltőként, attrakcióként használják. De a Fény, a Lézer működhet úgy is, mint színpadi alak, karakter – mondja meggyőződássel Dániel A. Freedman. – Ehhez nem feltétlenül szükségesek éppen lézerek. Mi képesek vagyunk akár néhány száz zseblámpából is szuper-előadást varázsolni.