Győgyít 36o-fokos színház

Győgyító Relaxációs Meditativ Színház 

Ajánlatkérés: http://www.vgoray.hu/megkozelites-alkalmazas/

Győgyít-36o: 35 év tapasztalat a Lux Aeterna Színház csapata mögött.

Az előadások (szeánszok) valós győgyító erővel bírnak annak köszönhetően, hogy egy különleges fény-hang közegbe helyezik a nézőt, vagyis szín-hang-hullámokban fürdetik őt.

A 21 század győgyításnak modellje: Lux Aeterna Színház know-how

Nem kizárt, hogy léteznek különböző módozatok az emberi kiegyensúlyozottság érzésének elérésére. De egytől-egyik mindegyikben meg kell tanulnunk elérni a harmóniát azáltal, hogy létrehozzuk magunk körül és magunkban a fő alapelemek  –  az Aromák, Színek és Hangok, melyekből összetevődik egész természetes és urbanizált környezetünk – helyes kombinációját és arányát. Ez a képesség segíthet elérni a mindannyiunk számára legfontosabb érzést, a boldogságot. Valamilyen szinten mindannyian eme összetevők folyamatosan váltakozó kombinációjából vagyunk szőve. A Hangok és a Színek a legerőteljesebb és leghatásosabb eszközei a bármilyen élő szervezetre történő hatásgyakorlásnak. Tehát, bennük megtalálhatunk mindent, ami számunkra szükséges. Csak az kell, hogy együtt mindezek az összetevők helyesen szóljanak, sugározzanak, áradjanak.

colour-ist   Gyógyulás

SokSzínű győgyítás

Nincs szükség arra, hogy ma bárkinek is bizonygassuk a esztetoterápia, művészetterápia, színterápia, a fényterápia, vagy hangterápia (zenei terápia) alkalmazásának eredményességét. A Keleten több ezer év alatt összegyűlt tapasztalat, melyet ma a nyugati tudomány teljes egészében igazol, valamint a minden évben növekvő érdeklődés a gyógyszermentes gyógyítási eljárások iránt bizonyítják a különféle, főleg a stresszes betegségek kórmegelőzésének létjogosultságát.

A szüntelen és egyre elhatalmasodó, pestisszerű urbanizáció közepette a dolgok ilyen megközelítése lehet a legmegfelelőbb, méghozzá a legártalmatlanabb azon a nem könnyű úton, melyen kénytelen haladni minden földlakó mindennapi harcában a jó közérzetért, a megfelelő munkabírásért és a teljes értékű pihenésért. Alá kell húznunk: ez a megközelítés vitathatatlan előnyökkel rendelkezik a rehabilitáció terén is.

A művészet pozitív hatása érzékeinkre, közérzetünkre – kétségtelen tény. Ez akaratlanul is az orvosi tudás és a művész különleges intuiciójának szintézisét sugallja. A gyógyászati lehetőségek, melyek a helyes szín-hang-illat-kombinációk kiválasztásában rejlenek, már komoly tapasztalatot, részben gyakorlatot tudhatnak maguk mellet, igaz, néha eléggé primitív szinten, de mindamellett igen meggyőző eredményeket produkálnak.

colour-ist-2   Gyógyít

Így hát, egyesítsük a Lux Aeterna Színház egyedülálló több mint 30 éves tapasztalatát a nézők fény-hang hullámokban – egyfajta szín-hang-hatás – történő fürdetésében, mely önmagában is rendelkezik egyfajta művészeti jelleggel, a Kelet meglepő tapasztalatával, a mai orvostudósok tudásával, valamint az akusztika, fénytechnika, a lézer- és holografikus színpadtechnika legújabb vívmányaival a maximális eredmények elérésének céljából.

colour-ist   Felépülés


Valós terapeutikus erő: fény-hang közeg s szín-hang-hullámok

Az előadások (szeánszok) valós terapeutikus erővel bírnak annak köszönhetően, hogy egy különleges fény-hang közegbe helyezik a nézőt, vagyis szín-hang-hullámokban fürdetik őt.

colourist-landscape


Boldogság…

A leglégiesebb megrészegülésben részesíthetnek bennünket a Szín és a Hang, valamint – az Illat.

Az egész világ belőlük szövődött.

A Szín, a Hang és az Illat bizarr elegyéből.

Belőlük születünk mi magunk is újra és újra. Belőlük táplálkozonk, bennük fürdünk, feloldódunk, majd újra visszatérünk a szülőföldünkké vált Földre.

De mi magunk is létrehozzuk őket: illatozunk, látszunk, hangokat hallatunk. A legfinomabb rezgéseket sugározzuk.

És nem fontos látni a fényes, meleg színeket, egyszerűen érezhetjük őket, …végtelensége felfedezhetjük a bennünket körülölelő madárdalban vagy a jó illatú lekaszált fűben.

És ugyanígy nem fontos hallani sem – elég a tovaúszó felhőkben vagy éjszaka a csillagos égben gyönyörködni, hogy feltöltődjünk egy éltető dallammal.

Megrészegülni. Megrészegülésben élni. Azokban a tágas terekben, ahol a a Hallgatás a legjobb partitúra lehet, a suttogások kórusa – a legjobb szimfonikus zenekar, egy virágzó orgonabokor pedig – termékeny erejével – eljövendő életek energiája. Életeké, melyek készek minden pillanatban felfedezni újabb világokat, melyek most még rejtve vannak látásunk, hallásunk és szaglásunk elől, ahol megmásíthatatlanul uralkodik végtelen boldogságunk lágy mosolya…


Terapeutikus Fény-Zenei Lézer Színházi bemutató Nyíregyházán

A Lux Aeterna Színház  és a Debreceni Egyetem Egészségügyi Kara „Relaxáció felsőfokon” című előadás bemutatója.

A művészet bizonyított pozitív hatása érzékeinkre, közérzetünkre – kétségtelen tény. A gyógyászati lehetőségek a helyes szín-hang-kombinációk kiválasztásával meggyőző eredményeket produkálnak. A fény és a színek, valamint a zene egyidejű összhatása az emberi szervezetre az orvostudomány és a művészetterápia nagyszerű fegyvertára, amivel  a pszihoszomatikus betegségek zömét nem csak kezelni, de megelőzni is tudjuk. Egy szakszerűen megalkotott fényzenei lézer színházi előadás észrevétlenül gyógyítja a jelenlévő testet és lelket,megteremti az ember belső és külvilággal való harmóniáját.

ek-debrecen-egyetem

A „ Relaxáció felsőfokon”  című  előadás  a hangok és színek gazdag világának legfinomabb észlelése, amelyben a nézők fény-hang hullámokban – egyfajta szín-hang-hatásnak alávetve az orvostudomány és a művészetterápia, valamint az akusztika, fénytechnika, a lézer- és holografikus színpadtechnika vívmányai által a maximális relaxációs eredményt tapasztalják.

dr-fabian-gergo-dekan

Megnyitó: 2014.június

A rendezvényt megnyitja: Dr. Fábián Gergely dékán, Debreceni Egyetem Egészségügyi Kar

A rendezvény fővédnöke: Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere

Az előadások helyszíne : Debreceni Egyetem Egészségügyi Kar,

4400 Nyíregyháza, Sóstói u. 2-4. Püspöki Palota, I. em.


Lézer show másképpen…

Mi köze a 360 fokos lencsének, és a hologramnak az orosz Szkrjabin Prométheus című zenekölteményéhez? És mi köze mindezeknek a terápiás színházhoz? A Lux Aeterna Színház a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karának közreműködésével nyáron mutatta be a „Relaxáció felsőfokon” című terapeutikus fény-zenei lézer színházi előadást Nyíregyházán.

Az előadás a hangok és színek gazdag világának tobzódása, amelyben a nézők fény-hang –szín hullámokban megfürödve, az akusztika, a fénytechnika, a lézer- és a holografikus színpadtechnika vívmányait átéve relaxálnak, meditálnak. Nyugodtan fogalmazhatunk úgy, hogy csoportos meditációban vesznek részt. Amikor beültünk az egykori püspöki palota termének székeibe, beszélgettünk, nevetgéltünk, aztán hirtelen sötétség borult ránk. Majd jöttek a fura fények és formák, hol a felkelő nap izzón, vörösen, aztán a sejtelmesen kék medúzák, a kék pókhálóval, a nyugtató zöld alagút és közben zene- zene- zene.
A végén felgyulladt a villany és nem tudtunk megszólalni. Ahogy onkológus barátnőm fogalmazott, sokkolt a fény. Mint, amikor a hipnózisból durván felébresztünk valakit, hogy indulás haza. Azt sem tudja szegény, hol van és ki ő. A közönség hallgatott, némán ült a helyén, és várt valamire. Talán mert mindenki megtalálta a saját belső békéjét, ahogyan a csend is jelezte. De kezdjük az elején!

lezer-feny-terapeutikus-szinhaz-megnyito

„Történik itt ma valami kifejezetten érdekes dolog, aztán lépünk tovább” Köszöntötte a nézőket Fábián Gergely a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karának dékánja, aki azt is hozzátette, hogy az alapítvány projektjei illeszkednek a kar egészségtudományi és szociális képzéséhez. Fridman Dániel színházalapító beszámolt arról, amikor több százan nézték meg az ungvári, illetve a kijevi színház előadásait, taknyosan, köhögve, prüszkölve ültek be a nézőtérre, és ahogyan elkezdődött a lézer show elcsendesedett a nézőtér. A fények, a muzsika hangjai elfeledtették még a betegséget is.
Dániel és társai tudományos alapokra akarták helyezni művészetüket, így meg kellett tudniuk, mit szólnak ehhez az orvosok. Ezért áprilisban tartottak egy hazai bemutatót háziorvosok, pszichiáterek számára. Arra a kérdésre, hogy alkalmazható-e terápiaként az előadás, egyhangú igennel válaszoltak a résztvevők. Bár mi egy egyszerű teremben fogadtuk be az élményt, a leghatásosabb egy planetárium, vagy egy kupolával rendelkező helyiség.

Arra a kérdésre, hogy kik hatottak a színház alapítójára: Szkrjabin és Greguss Pál neve a válasz.
Dániel számára az orosz kultúra különleges zeneszerzője az átlagembert messze túlszárnyaló gondolatokkal felvértezett, látnoki szerepet játszó Szkrjabin volt a példa. Az orosz zeneszerző, zongoraművész, költő és filozófus Alexander Nyikolajevics Szkrjabin/ 1872-1915/ a ”zenei fényjáték” feltalálója.
Szkrjabin úgy gondolta, hogy az összes művészet erőit egyetlen hatalmas szintézisben kell egyesíteni, amellyel az emberiség megtapasztalhatná a világ misztériumát. Nyughatatlanul kereste az új formákat és módszereket. Tizenkettes színskálát kombinált új hangokkal a szokásos hetes vagy nyolcas színsor helyett. Tisztánlátó képességével érzékelte a színek és hangok viszonyát, melyek kifejezésére például a kék három árnyalatát is használta. Az „acél csillogásával” a kibontakozó műszaki tudományokat és az iparosodást jelképezte, azonban nem minden színről tudjuk, hogy pontosan mire vonatkoztatta őket. Számára egy időben elfogadott teozófiában – az isteni bölcsesség szellemi rendszere- a színek az ember különböző lelki állapotaival állnak összefüggésben. A világoskék a „tiszta vallásos érzések”, míg a sötétvörös a kapzsiság, az önimádat és a harag árnyalata. Ilyen utalásokat szőtt bele Prometheus (1908-1910) című zenei költeményébe. s Ő volt az első a világon, aki zenei költeménybe egy különleges ”fényjátékot” épített be, ahol a színskála zenei hangokat jelölt.

A másik meghatározó egyéniség Greguss Pál, a Nobel díjas Gábor Dénes barátja, NASA-díjas biofizikus, az űrkutatás, az optika és a holográfia nemzetközileg elismert tudósa. Dániel rengeteget beszélgetett vele, sokat tanult tőle.
A professzor 1962-ben az Amerikai Akusztikai Társaságban mutatta be ultrahang holokameráját, majd Londonban összebarátkozott a nála sokkal idősebb Gábor Dénessel, a holográfia atyjával. A holográfia kutatójaként ötletes multiplex hologramokat készített, a bemutatókon nagy sikert arattak lebegő, megvilágított figurái. Számítógépes csúcstechnológiával sikerült koponyaröntgen felvételeket holografikus eljárással szemléltetnie, 1990-ben pedig a Szent Koronáról készített körüljárható multiplex hologramot, amelyet először a Magyar Nemzeti Múzeumban mutattak be.
Az ő nevéhez fűződik a humanoid látómodul, amelynek lelke az általa kifejlesztett úgynevezett PAL-optika: ez egy 360 fokos látószögű lencse, amely az emberi szemhez hasonlóan a perifériás látványból ki tudja emelni azt a részletet, amelyiket éppen akarja. Greguss egyébként Budapesten, a Műegyetemen dolgozott, amikor az űrkutatás élvonalába került . Találmánya hasznosításával 1984-ben kezdtek el foglalkozni az Egyesült Államokban, a feltalálót NASA-díjjal is jutalmazták. A PAL lencsét építették be a Nyomkereső Mars-szonda Jövevény nevű kisautójába, amely 1997. július 6-án gördült le a vörös bolygó felszínére.

A 360 fokos lencse azóta is izgatja Fridmant, aki 1982-ben Ungváron alapította meg először relaxációs színházát. Ezt megelőzően járt a Csillagvárosban, ahol megfigyelte milyen kabinokban relaxálnak az űrhajósok, hogy el tudják viselni az összezártságot az elszigeteltséget a világűrben. 1988 ban Greguss is meglátogatta az Ungvári Színházat, ott tartották az első előadást a 360 fokos lencsével, aztán 1989-ben Budapesten a Szovjet Kulturális Központban.
Fridman 2002-ben Kijevben hozta létre a terápiás színházat, 2014-re elért Debrecenbe és Nyíregyházára is. A nyíregyházi bemutatót követő beszélgetésen az egyik háziorvos elmondta, hogy ahol a lakosság 20 százaléka pszichés problémákkal küszködik, ott nagyon fontos egy ilyesfajta művészetterápia. Segítségével a néző elfelejtheti a napi stresszt, az egészségügyi személyzet a kiégést, tehát ő orvosoknak és nővéreknek is javasolná. A legtöbb hozzászóló úgy fogalmazott, hogy receptre kellene felírni a terápiás színház előadását, ami kiválóan alkalmas arra, hogy betegek és egészségesek egyaránt terheikről megfeledkezve, lelki békéjüket meglelve távozzanak az előadásról. Horváth Zoltán pszichiáter hangsúlyozta, hogy ez itt kérem, a jövő színháza, hiszen a digitális technika komplexitását alkalmazzák az érzelmi hatások elérésére. A művészeti elemek, fények, színek, alakzatok, hangok egyértelműen terápiás eszközként hatnak, alkalmasak arra, hogy ellazult tudatállapotba hozzák a nézőket, akik így képesek felszabadulni.
A művészet bizonyított pozitív hatása érzékeinkre, közérzetünkre – kétségtelen tény. A fény a színek, valamint a zene egyidejű hatásának ott a helye az orvostudomány és a művészetterápia fegyvertárában, amivel a pszichoszomatikus betegségek zömét nem csak kezelni, de megelőzni is lehet. Egy szakszerűen megalkotott fényzenei lézer színházi előadás képes lehet test és lélek gyógyítására, megteremtve azt a harmóniát, amire valamennyien vágyunk.

B. Király Györgyi, Lélekemelő, Pszichiátriai Magazin, Kor Kontroll Társaság, Az egészségtudatos életért!


A világ hangokból és színekből született

colouristic landscape

A bennünked körülvevő világ hangokból és színekből született, így az emberek is, mint eme világ elválaszthatatlan részei. Fridman Dániel, rendező, a Lux Aeterna Színház alapítója, művészeti vezetője.